Pamuk Kardeşler - Malatya

ÇELİĞİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

ÇELİĞİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Son yıllarda nerdeyse bütün inşaatların yapı malzemesi olarak kullanılması tercih edilen çelik yapı malzemesi oldukça kullanışlı ve dayanıklı yapısı ile sıklıkla tercih edilir. Çelik malzeme kullanmak, her geçen gün çeliğin kullanım alanlarını arttırmıştır. Çelik malzemeye verilen önemle artan çelik malzeme kullanımı, çeliğin farklı alanlara yayılıp uzun süre kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Çelik malzeme kullanım alanları nelerdir sorusunun ise cevapları şu şekildedir;
 
Çelik Malzeme Çeşitleri ve Kullanım Alanları
 
Paslanmaz çeliğin temel çeşidi 304’dür. 400 °C’ye kadar yüksek oksidasyon sağlar. Mekanik direnç ve sürtünme koruması oldukça yüksektir. Mutfak eşyalarında, evyeler, ev aletleri, endüstriyel mutfaklar, gıda sektörü, otomotiv sanayide sıklıkla kullanılır.
 
304 Kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonu 204L’dir. Kağıt sanayi, süthane ekipmanları, sabun sanayi, deri sanayi, kimya endüstrisi, petrol endüstrisi, kazan yapımı, ısı değiştiricilerde kullanılır.
 
Bünyesindeki Titan ilavesi ile korozyona karşı mukavemeti arttırılmış 321 paslanmaz çelik çeşidi sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. Rezistanslar, egzost boruları, havacılık endüstrisi, bira fabrikaları, kimya endüstrisinde kullanıma elverişlidir.
 
600°C’a kadar sıcaklıklara dayanıklı olan 316 paslanmaz çelik çeşidi, mekanik kopma ve büzülme baskısına oldukça dayanıklıdır. Kimya, petro kimya endüstrisi, buhar kazanları, ısıya mukavim eşanjörler, çeşitli kazan uygulamalarında kullanılır.
 
 
316 Kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonu 316L paslanmaz çeliktir. 400°C’a kadar sıcaklıklara dayanıklıdır. Kimya, petro kimya endüstrisi, kağıt endüstrisi, nükleer mühendislik, süthane ekipmanlarında kullanılır.
 
316Ti paslanmaz çeliğin Titanyumlu versiyondur. Yüksek sıcaklık ve oksidasyona sahiptir          Kimya, petro kimya endüstrisi, pompa ve kompresör parçaları, kazanlar, fırınlar ve ısı değiştiricilerde kullanılabilir.
 
309S paslanmaz çelik 1050 °C’a kadar sıcaklıklarda oksidasyona dayanır. Yüksek sıcaklığa dayanıklı ekipmanların ve parçaların üretiminde kullanımı tercih edilir.
 
310 paslanmaz çelik 1100 °C’a kadar sıcaklıklarda oksidasyon dayanıklılığı yüksektir. Fırın parçaları ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı ekipmanlar, kimya, petro kimya endüstrisinde kullanılır.
 
310S paslanmaz çelik 1100 °C’a kadar sıcaklıklarda oksidasyonu yüksektir. Fırın parçaları ve yüksek sıcaklıklara dayanımlı her ürünün üretiminde kullanılır.
 
430 paslanmaz çelik iyi yüzey görünümü sağlar. Kolay dekore edilir ve çabuk mıknatıslanır.
 
439 paslanmaz çelik yüksek ısı ilerimi ve düşük termal genleşme katsayısı ve egzoz üretimi için uygundur. Otomobil egzoz parçaları, dekoratif borular, beyaz eşya uygulamalarında kullanılır.
 
409L paslanmaz çeliğin şekillendirilebilirlik ve kaynaklanabilirliği üst düzeydedir. Otomobil egzoz parçaları, eşanjör, konteyner, ısı direnç parçalarında kullanılması tercih edilir.
 
Aynı zamanda tüm bu paslanmaz çelik türleri Pamuk Kardeşler ile çatı olarak kullanılabilmektedir.